12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de yapılan oylama sonucu Mehmet Akif'in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, 500 liralık ödül alırken "Ben bu şiiri para için yazmadım." Böylece Türk ordusuna bağışlanmıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kitabı Safahat'a niçin koyduğunu sormadığı "O benim değil, milletimindir." demiştir.
Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen aralık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı içinden ortaya çıktı. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi yaşamış bir canavar" tarafından yok edilmek istenmesi ve girişimlerine karşı verilmiş bir kavganın doğuştan doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.
Mehmet Akif, son hayatında, hastalanmada yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın gösterdiği destanı, mahsulün mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:
"O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."
Okulumuz öğrenci tarafından günün anlamı ve önemine bağlı tutulan programla bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımızın Kabulünün 104. yılı kutlandı.